Emlékőrző bányászutódok

2018.10.30. 19:24:14
Sok egykori bányász család mára elhagyta Gántot, de mégis gyakran visszajárnak, mert az idő múlásával nem feledték egymást, egy együttműködő közösségé formálódtak. A gyermekkori közös élmények, emlékek összetartják őket.

Akik ötven évvel ezelőtt, 1926-62 között itt voltak gyerekek, ifjak, mára 70-80 évesen visszatérnek, időről-időre találkoznak és aktívan ápolják a Gánt-Bányatelephez kapcsolódó emlékeiket. Visszaemlékezéseikből a táj, a család és a bányászélet tisztelete árad, ők az emlékőrző bányászutódok, akik látni engedik a történelmi események mögött, az emberi sorsokat.

A Fecskepalota ad helyszínt a találkozásuknak, évről-évre, ahol feleleveníthetik egykori múltjukat és "cselekvő közösségként" tevékenykednek is. Jelentős lépés volt a visszalátogató bányászutódok bevonása a parkfejlesztésbe, felajánlva nekik emlékfák ültetésének lehetőségét, 60 család, 60 fát ültetett el 2015 őszén és 2016 tavaszán.

A Gánt-bányatelepi közpark közösségi fejlesztése a bányászutódok egyik célja, bányász emlékhely és turista pihenő létesítésével.
 
Emlékőrzők, tisztelgés a bányászemberek és családjaik előtt