LÁTNIVALÓK

CSODÁLATOS VÉRTESI TERMÉSZET, KALANDOS HELYSZÍNEKKEL A KÖRNYÉKEN
Pihenőházunk egy nagyon izgalmas környezetben, Gánt-Bányatelepen található (Fejér megyében), a Vértes Tájvédelmi Körzet területén az egykori jelentős bányásztelepülésen. Székesfehérvártól északra, 20 km-re, Csákvártól nyugatra, 8 km-re, a Vértes déli kapujában. Érdekesség, hogy a hegység nevét az 1051-es csata után kapta, amely során a katonák vértjeiket a hegyoldalon hagyták.
Domborzati képződményekkel, gazdag élővilágnak otthont adó helyszínek sorával várjuk a hozzánk érkező vendégeket. Tehát érdemes bejárni a Fecskepalota közvetlen és tágabb környezetét is, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a nekik megfelelő úti célokat! Alább kínálunk néhány ötletet.

BÁNYAMÚZEUM, GEOLÓGIAI PARK ÉS TANÖSVÉNY
Üdülőnktől 150 m-re, a szomszédságunkban található a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park.
(Honlap: Gánti bauxit földtani park - Szabadtéri Múzeum itt: Gánt (business.site)) A kiállítás a magyarországi bauxitbányászat 1914-1990 közötti történetét mutatja be két, mesterségesen kialakított bányavágatban és az udvaron.
Már néhány méter séta után lélegzetelállító, leginkább marsi tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat. A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek köszönhetően kerültek felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő színek, rétegek és alakzatok. A tanösvény egy része kerekesszékkel, személyi segítővel is bejárható.

Mars béli táj a Vértesben (Gánt - Bauxitbánya) - (József Roderman engedélyével)

 

 

TANÖSVÉNYEK, TÚRAÚTVONALAK
A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány térképe elérhető itt!

Haraszt-hegyi tanösvény - A Vértes egyik leglátványosabb, 3,5 km hosszú körútvonala. Ez Csákvár határában, üdülőnktől kb. 7 km-re található. Hét állomásán megismerkedhetünk a dolomithegység erősen szabdalt felszínével, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott különböző talajtípusokkal. Ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal is találkozhatunk. A tanösvény bejárása 1,5-2,5 órát is igénybe vehet.

A Vértesi Panoráma Tanösvényt Csákberény felett, a Varga-hegyen alakították ki. Kilátásban gazdag, információs táblákkal ellátva, gyermekekkel is könnyedén bejárható az útvonal. A 4,9 km hosszúságú túra a Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeumtól indul, félútig emelkedik, a visszaút pedig lejtőn át vezet. Könnyed túra, kb. 2-2,5 óra alatt bejárható. Plusz érdekességként a Vértes erdészeti múltját bemutató, Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum is megtekinthető, ahol az egykori nagy múltú családok (Lamberg, Merán, Eszterházy) tárgyi emlékei is fellelhetőek.

Bodajk - A Gaja-szurdok egy könnyen bejárható körséta, gyönyörű környezetben, patakparti ösvényeken, szurdokerdőben, látványos kilátópontokkal. Piknikezés mellett felfedezhető a terület természetvédelmi értéke és történeti múltja is, amelyhez információs táblák nyújtanak segítséget.

 

 
KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK LÁTNIVALÓI

Vérteskozma egy kis festői környezet, egy csepp érintetlen múlt. Egyetlen utcából álló zsákfalu, ahol gyönyörű kis német parasztházak láthatóak.

Kőhányás puszta egykor külön település volt, ma már Gánthoz csatolták, de látványosságként megmaradt ott az Esterházy-kápolna.

Csákvár központjában található az Esterházy-kastély a hozzá tartozó hatalmas angolparkkal, ahol pihenni, piknikezni és romantikázni is lehet. Nem messze innen látható a Szent Ferenc vadászkápolna is, amit Eszterházy János gróf feleségének emeltetett. Továbbá a Vértes Múzeum, Fazekas Emlékház is, ami a csákvári fazekasság történetét, a fazekasok és a régi paraszti családok eszközeit, munkáit mutatja be. Valamint itt ismerkedhetünk meg a település történetével is. A kiállított tárgyak nagy része megfogható, egy részük kipróbálható.
Csákváron található a Báracházi barlang is, ami egy hasadékbarlang és az ősállat maradványairól lett híres. 180 féle állatfaj emléke került innen elő, pl.: kardfogú tigris.
A Csuta cukrászdában pedig megkóstolhatják a 3 éven keresztül az “Év Fagylaltja” címet elnyerő cukrász finomságait.

Pro Vértes Közalapítvány – Geszner ház, Vértesi Natúrpark programjai
A Geszner-ház és parkja, Esterházy Móric és családjának pihenőhelye volt, ma pedig a Pro Vértes üzemeltetésében a Vértesi Natúrpark látogatóközpontja. Az épületben a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás látható, tájkerttel, csónakázó tóval, erdei környezetben.

Csókakő a Fecskepalotától 16 km-re található, ahol Fejér megye egyetlen középkori, gótikus vára látható. Csókakő vára a tatárjárás után épült, stratégiailag rendkívül fontos út ellenőrzésére, “Fehérvárra menő hadi út”. A vár teljes rekonstrukciója 2014 tavaszán fejeződött be. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Vértes településeire és a szemben lévő Bakonyra. A gyerekek számára játszótér, a szülők részére tűzrakóhely is található itt.

Móron látványosság a Lamberg Kastély, ami egyemeletes barokk kastély, gazdag homlokzattal. Továbbá a Luzsénszky (Láncos) kastély, ami a lánckerítésről kapta nevét. A település szélén pedig présházakkal, pincesorokkal, ismerhetjük meg a bortermelői kultúrát. A híres móri borvidékre is érdemes ellátogatni.

Székesfehérváron megtekinthetik a történelmi belvárost, nagyrészt barokk épületekkel, továbbá a királyok koronázásának egykor helyet adó Romkertet. Betérhetnek a Ciszterci templomba, melynek sekrestyéje 250 éves gyönyörűen kidolgozott, Európa szerte híres faragott rokokó bútorokat rejt.
A séta főbb állomásai lehetnek: Püspöki kút, Országalma, Püspöki Palota, Romkert, Szent István Bazilika, Órajáték, Ciszterci templom.
További ötletként, a Hiemer-házban a gyerekeket magával ragadó két gyűjteményből összeálló játék kiállítást is megtekinthetik.
A belváros után tovább utazva az “Öreghegy” városrészen megtekinthető a Bory-vár is, amely különleges építészeti érték. Érdekessége, hogy Bory Jenő a XX. században lakóházként, műteremként építette a várat feleségének. Az épület árasztja a romantikát, sok lépcsővel, százoszlopos udvarával, ezért is a hitvesi szeretet emlékeként jegyzik az épületet.

Fehérvárcsurgó – Autóval látogatható a Fecskepalotából a 30 km-re lévő szépen felújított Károlyi kastély, amelyhez csodás park és arborétum is tartozik. A kastély és a család történetét és helyiségeit idegenvezető mutatja be.

Majk – Üdülőnktől 20 km-re található Majk, ahol megismerkedhetünk a Kamalduli remeteség történetével, a barokk cellaházaival és a főépülettel. Majkon 1733-ban telepedtek meg a kamanduliak és 1733-1770 között épült fel a Kamalduli Remeteség és kolostor, amelyet később kastéllyá alakítottak. A Nepomuki Szent Jánosnak szentelt templomot tornyai kivételével lebontották. A majki tó felett található még egy kápolna is látványosságként.

Felcsút, Pancho Aréna - Lehetőség nyílik a stadion és Puskás Ferenc hagyatékának megtekintésére. A bejárás során a látogatók olyan helyekre juthatnak el, ahová egyéb esetekben csak a játékosok, újságírók és a VIP vendégek mehetnek, pl.: vendégöltöző, bemelegítő terem, sajtószoba, sajtótájékoztató terem, VIP szektor, páholyok stb.

Alcsúton az Arborétum is egy közkedvelt úticél környékünkön. Gyönyörű épületekkel, angolkerttel várja a látogatókat mintegy 40 hektáron, amely növényritkaságok hadát rejti. Minden évszakban megvan a maga szépsége a kertnek. Pl.: Hóvirágünnep, Szentjánosbogár-rajzás.

A Pro Vértes Közalapítvány oldalán további természetvédelmi értékeket, kultúrtörténeti érdekességeket, emlékhelyeket, múzeumokat ismerhetnek meg a Fecskepalota tágabb környezetéből.

 

TATABÁNYAI GYÉMÁNTFÜRDŐ - TATABÁNYA

Gántról 29-km-re található a Tatabányai élményfürdő, a fürdőzni vágyóknak ajánljuk szeretettel – honlap: https://gyemantfurdo.hu


LOVASKOCSIKÁZÁS
(A házvezetővel egyeztetendő feltételekkel!)
Lovas kocsizás Csákvárról indul, majd a Vértesi tájvédelmi körzeten át halad, vezetéssel kísérve. Sok a látnivaló, de mégis nyugodt körülmények között pihenhetnek, töltődhetnek az utasok.  Csoportlétszámtól függően 2 óra vagy 2*1 óra időtartamban.

 

Hogyan töltik nálunk a kisgyermekes családokból álló kisközösségek a pihenőidejüket…

Nálunk senki sem unatkozott még!