LÁTNIVALÓK

CSODÁLATOS VÉRTESI TERMÉSZET, KALANDOS OUTDOOR HELYSZÍNEK SORA
Mars béli táj a Vértesben (Gánt - Bauxitbánya) - (József Roderman engedélyével)


FÜRDŐPROGRAM

A Gántról 29-km-re található Tatabányai élményfürdőt ajánljuk szeretettel – honlap: https://gyemantfurdo.hu


LOVASKOCSIKÁZÁS
(A házvezetővel egyeztetendő feltételekkel!)
Lovas kocsizás Csákvárról indul, majd a Vértesi tájvédelmi körzeten át halad, vezetéssel kísérve. Sok a látnivaló, de mégis nyugodt körülmények között pihenhetnek, töltődhetnek az utasok.  Csoportlétszámtól függően 2 óra vagy 2*1 óra időtartamban.

 
TÚRÁK GYALOGOSAN A KÖZELBEN…

Érdemes végigjárni a túraútvonalakat a Fecskepalota környéke, domborzata alkalmas sokféle outdoor tevékenységre, tréningekre is…

A Vértesi Natúrparkon belül… – Pihenő házunk a Fecskepalota a Vértesi Natúrpark területén helyezkedik el Gánt-bányatelepen.
Székesfehérvártól északra, 20 km-re, Csákvártól nyugatra 8 km-re található a Vértes déli kapujában.

A Vértes túraútvonalai jól elérhetőek. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány térképe elérhető itt!


A BÁNYAMÚZEUM A SZOMSZÉDUNKBAN…
Közvetlen szomszédságunkban található a Bauxit Bányászati Múzeum és a Bauxitföldtani Park. Honlap:  Gánti bauxit földtani park - Szabadtéri Múzeum itt: Gánt (business.site)


GEOLÓGIAI PARK ÉS TANÖSVÉNY

Üdülőnktől 150 m-re, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum bejáratától induló ösvényen már néhány méter séta után lélegzetelállító, leginkább marsi tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat.

A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek köszönhetően kerültek felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő színek, rétegek és alakzatok. A tanösvény egy része kerekesszékkel, személyi segítővel is bejárható.

 

TANÖSVÉNYEK

Haraszt-hegyi tanösvény - A Vértes egyik leglátványosabb, 3,5 km hosszú körútvonala a Haraszt-hegyi tanösvény. Ez Csákvár határában, üdülőnktől kb. 7 km-re található, ahová autóval is el lehet menni… Hét állomásán megismerkedhetünk a dolomithegység erősen szabdalt felszínével, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott különböző talajtípusokkal. Ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal is találkozhatunk. A tanösvény bejárása 1,5-2,5 órát is igénybe vehet.

Panoráma Tanösvény - Csákberényből a Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeumtól indul a 4,6 km hosszúságú túra, mely a Vértes legszebb kilátópontját is érinti, félútig emelkedik, a visszaút pedig lejtőn át vezet. Könnyű túra, kb. 2-2,5 óra alatt bejárható.

Bányamúzeum – Tapasztalataink szerint kicsiknek és nagyoknak egyaránt felkelti az érdeklődését a bányászat. Üdülőnktől 150 m-re található a Balás Jenő bányamúzeum. A kiállítás a magyarországi bauxitbányászat 1914-1990 közötti történetét mutatja be két, mesterségesen kialakított bányavágatban és az udvaron.


KÖRNYEZŐ VÁROSOK LÁTNIVALÓI
(A házvezetővel egyeztetendő feltételekkel!)

Csákvár – A Fecskepalotából kilenc órakor indul a csapat, általában saját autókkal, első állomás lehet az Esterházy-kastély, ahol idegenvezető segítségével ismerkedünk meg a kastély történetével és a hozzá tartozó angolpark különlegességeivel. Ezt követően a Vértes Múzeumban ismét idegenvezető mesél a csákvári fazekasság történetéről, bemutatja a fazekasok és a régi paraszti családok eszközeit, munkáit. Valamint itt ismerkedhetünk meg település történetével is. A kiállított tárgyak nagy része megfogható, egy részük kipróbálható. A városnéző túrát akár a Csuta cukrászdában is zárhatjuk, ahol megkóstolhatják a 3 éven keresztül az Év Fagylaltja címet elnyerő cukrász finomságait.

Székesfehérvár – Első állomásunk a történelmi belváros, ahol szervezett idegenvezető segítségével ismerkedünk meg a város történetével és a nagyrészt barokk épületekkel, továbbá a királyok koronázásának egykor helyet adó Romkerttel. Betérhetünk a Ciszter templomba, melynek sekrestyéje 250 éves gyönyörűen kidolgozott, Európa szerte híres faragott rokokó bútorokat rejt.

A Séta főbb állomásai lehetnek: Püspöki kút, Hiemer-ház, Országalma, Püspöki Palota, Romkert, Szent István Bazilika, Órajáték, Ciszter templom. A belváros után autókkal megközelíthető a Bory-vár, mely különleges építészeti érték, s a gyerekeknek is kedves játszóhely…

Fehérvárcsurgó – Autóval látogatható a Fecskepalotából a 30 km-re lévő szépen felújított Károlyi kastély. A kastély és a család történetét és helyiségeit idegenvezető mutatja be.

Csókakő – A Fecskepalotától 16 km-re található Csókakő, ahol Fejér megye egyetlen középkori vára látható. A vár teljes rekonstrukciója 2014 tavaszán fejeződött be. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Vértes településeire és a szemben lévő Bakonyra. A gyerekek számára játszótér, a szülők részére tűzrakó hely is található itt.

Majk – Üdülőnktől 20 km-re található Majk, ahol szervezett idegenvezető segítségével ismerkedhetünk meg a Kamalduli remeteség történetével, a barokk cellaházaival és a főépülettel.

Felcsút, Pancho Aréna - A stadion és Puskás Ferenc hagyatékának megtekintése – A bejárás során a látogatók olyan helyekre juthatnak el, ahová egyéb esetekben csak a játékosok, újságírók és a VIP vendégek mehetnek, pl.: vendégöltöző, bemelegítő terem, sajtószoba, sajtótájékoztató terem, VIP szektor, páholyok stb.. Igény esetén a vendégek valamelyik műfüves pályán egy rövid meccset is játszhatnak az Akadémia egyik csapatával. Ez utóbbi program csak abban az esetben valósul meg, ha az Akadémia csapatának nincs egyéb elfoglaltsága és vállalják a meccset.

… a Fecskepalota nem csupán egy üdülő, hanem az az otthonos hely, ahol élmények és barátságok születnek.

Hogyan töltik nálunk a kisgyermekes családokból álló kisközösségek a pihenőidejüket…

Nálunk senki sem unatkozott még!