Túrák gyalogosan

 Érdemes végigjárni a túraútvonalakat a Fecskepalota környékén.

Geológiai park és tanösvény:
Üdülőnktől 150 m-re, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum bejáratától induló ösvényen már néhány méter séta után lélegzetelállító, leginkább marsi tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat.
A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek köszönhetően kerültek felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő színek, rétegek és alakzatok. A tanösvény egy része kerekesszékkel, személyi segítővel is bejárható.Haraszt-hegyi tanösvény:

A Vértes egyik leglátványosabb, 3,5 km hosszú körútvonala a Haraszt-hegyi tanösvény. Ez Csákvár határában, üdülőnktől kb. 7 km-re található, ahová munkatársunkkal szervezetten, autókkal megyünk.
Hét állomásán megismerkedhetünk a dolomithegység erősen szabdalt felszínével, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott különböző talajtípusokkal. Ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal is találkozhatunk. A tanösvény bejárása 1,5-2,5 órát is igénybe vehet. 

 

Panoráma Tanösvény:

Csákberényből a Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeumtól indul a 4,6 km hosszúságú túra, mely a Vértes legszebb kilátópontját is érinti, félútig emelkedik, a visszaút pedig lejtőn át vezet. Könnyű túra, kb. 2-2,5 óra alatt bejárható.

 

Vértes hegyésg - Mór, Gánt, Oroszlány, Csókakő
 


Gánt - Egy perc Magyarország